Artiklar

Ämne i kålväxter minskar fettlever

22 jun, 2021 | Kost

Indol kan motverka icke-alkoholrelaterad fettlever

Indol är ett ämne som finns i korsblommiga grönsaker, till exempel broccoli, kål, grönkål, blomkål och brysselkål. Det bildas även i tarmen när de gynnsamma bakterierna omvandlar aminosyran tryptofan till indol. Icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD) är en inflammatorisk leversjukdom utan inslag av alkoholskador. Forskare har nu upptäckt att indol kan motverka NAFLD genom att minska nivåerna av fett i levern men även genom att signalera till celler i tarmen att minska inflammation. När forskarna undersökte 137 deltagare såg de att personer med högre kroppsmasseindex (BMI) generellt sett hade lägre nivåer av indol i blodet. De med högst BMI hade lägst nivåer av indol och de med lite indol i blodet hade mer fett lagrat i levern.

Källa: Hepatology, februari 2020

Fler artiklar på samma tema:

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att...

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Den nyzeeländska manukahonungen utvinns från nektar från manukaträdets blommor och innehåller det unika ämnet metylglyoxal som är en viktig del i honungens antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Manukahonung används ofta för att behandla sår, infektioner...

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Många vuxna med typ 2-diabetes visade sig lida av ett tillstånd som kallas ”dold hunger”, enligt en ny sammanställning av internationella forskningsdata från 132 olika studier. Det här tillståndet innebär att kroppen får i sig tillräckligt med energi, men inte alla de...