Artiklar

Kryddor minskar inflammation efter måltid

13 jan, 2021 | Kost

Inflammatoriska markörer minskar av kryddblandning i maten

Kryddor.jpg

När vi äter en måltid med kolhydrater och fett ökar nivåerna av inflammatoriska markörer i blodet. Kronisk inflammation kopplas till cancer, hjärtkärlsjukdom, övervikt och fetma. Om den nivåökning av inflammatoriska ämnen som sker efter att ha ätit en måltid med kolhydrater och fett leder till kronisk inflammation är inte klarlagt.

I en studie undersökte forskare effekten av kryddor på inflammatoriska markörer efter en måltid. 12 män med fetma eller övervikt i åldrarna 40–65, fick under tre olika dagar äta mat utan kryddor, mat med 2 gram kryddor och mat med 6 gram kryddor. Man tog blodprover före och efter måltiderna. Kryddor som användes var en blandning av gurkmeja, ingefära, svartpeppar, basilika, koriander, oregano, persilja, kanel, rosmarin och timjan.

Resultatet visade att inflammatoriska markörerna var mycket lägre när deltagarna åt måltider som innehöll 6 gram av kryddblandningen jämfört med när de åt måltiderna som innehåll lite eller ingen kryddblandning. Det gick inte att urskilja från studien vilken eller vilka kryddor specifikt som hade den effekten, men forskarna menar att kryddorna tillsammans har en antiinflammatorisk verkan.

Källa: Journal of Nutrition, maj 2020

Referens: Oh K.S., Petersen K.S., Kris-Etherton P.M., Rogers C.J. Spices in a High-Saturated-Fat, High-Carbohydrate Meal Reduce Postprandial Proinflammatory Cytokine Secretion in Men with Overweight or Obesity: A 3-Period, Crossover, Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition. 2020:150(6)

Länk: https://academic.oup.com/jn/article/150/6/1600/5811497

 

Fler artiklar på samma tema:

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att...

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Den nyzeeländska manukahonungen utvinns från nektar från manukaträdets blommor och innehåller det unika ämnet metylglyoxal som är en viktig del i honungens antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Manukahonung används ofta för att behandla sår, infektioner...

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Många vuxna med typ 2-diabetes visade sig lida av ett tillstånd som kallas ”dold hunger”, enligt en ny sammanställning av internationella forskningsdata från 132 olika studier. Det här tillståndet innebär att kroppen får i sig tillräckligt med energi, men inte alla de...