Artiklar

Rött kött inte någon allvarlig riskfaktor, enligt studie

24 jun, 2020 | Kost

Studier har undersökt eventuellt samband mellan rött kött och ökad risk för sjukdom

Rött kött.jpg

I en genomgång av studier undersökes ett eventuellt samband mellan rött kött och ökad risk att dö, hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. Forskarna såg en liten eller ingen minskad risk vid ett lägre intag av rött kött (1–3 portioner rött kött per vecka). 24 studier, varav 12 randomiserade, ingick i genomgången. Endast en studie gjorde skillnad på typen av kött, det vill säga om köttet var processat eller ej, vilket kan vara en viktig parameter.

Källa: Annals of Internal Medicine, november 2019

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31569236/

Fler artiklar på samma tema:

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att...

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Den nyzeeländska manukahonungen utvinns från nektar från manukaträdets blommor och innehåller det unika ämnet metylglyoxal som är en viktig del i honungens antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Manukahonung används ofta för att behandla sår, infektioner...

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Många vuxna med typ 2-diabetes visade sig lida av ett tillstånd som kallas ”dold hunger”, enligt en ny sammanställning av internationella forskningsdata från 132 olika studier. Det här tillståndet innebär att kroppen får i sig tillräckligt med energi, men inte alla de...