I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att glykogen ansamlas i höga nivåer i kroppen vid flera olika cancersjukdomar och nu ville man undersöka hur det ser ut vid lungcancer.
Med hjälp av olika laboratorieförsök och datorbaserade modeller upptäckte de att glykogen fungerar som ”godis” för lungcancerceller – ju mer glykogen, desto större och mer aggressiva var tumörerna.
När möss med lungcancer fick äta mat med mycket fruktos och fett som ökade glykogenhalten i blodet, växte lungtumörerna. När de fick en kost som minskade glykogennivåerna, minskade också tumörtillväxten. Bättre kostvanor verkar alltså vara ett viktigt verktyg även för att förebygga lungcancer, konstaterar forskarna.
Nat Metab. 2025 Mar 11
Helene Sandström