Artiklar

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

13 jun, 2025 | Kost

I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att glykogen ansamlas i höga nivåer i kroppen vid flera olika cancersjukdomar och nu ville man undersöka hur det ser ut vid lungcancer.

Med hjälp av olika laboratorieförsök och datorbaserade modeller upptäckte de att glykogen fungerar som ”godis” för lungcancerceller – ju mer glykogen, desto större och mer aggressiva var tumörerna.

När möss med lungcancer fick äta mat med mycket fruktos och fett som ökade glykogenhalten i blodet, växte lungtumörerna. När de fick en kost som minskade glykogennivåerna, minskade också tumörtillväxten. Bättre kostvanor verkar alltså vara ett viktigt verktyg även för att förebygga lungcancer, konstaterar forskarna.

Nat Metab. 2025 Mar 11

Helene Sandström

Fler artiklar på samma tema:

Rå vitlök – ett enkelt knep för bättre hjärthälsa?

Rå vitlök – ett enkelt knep för bättre hjärthälsa?

En ny påminnelse om hur bra rå vitlök kan vara för hjärt-kärlhälsan kom nyligen genom en forskningsöversikt som publicerats i Frontiers in Nutrition. Data analyserades från 22 studier – tolv kliniska försök, sju randomiserade kontrollerade studier och tio...

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...

Välj bort charkuterierna med nitrit

Välj bort charkuterierna med nitrit

Konserveringsmedlet som kan ge ökad cancerrisk Bacon och andra charkprodukter brukar innehålla nitrit, ett konserveringsmedel som reagerar med så kallade aminer som det finns gott om i animaliska livsmedel, framför allt i charkuterier. Då bildas nitrosaminer som anses...