Artiklar

Sötningsmedel påverkar tarmfloran – stör sockertoleransen

16 dec, 2022 | Kost

Orsakar förändringar i bakterieflorans sammansättning

Artificiella sötningsmedel har av många ansetts vara ett hälsosamt alternativ till socker. Forskning pekar dock på att de kan ha ofördelaktiga effekter på vår hälsa.

En grupp forskare tittade på hur vi och vår bakterieflora påverkas av fyra vanliga sötningsmedel, närmare bestämt aspartam, sackarin, sukralos och stevia. I studien fick 120 personer som aldrig annars konsumerade sötningsmedel äta dessa eller placebo varje dag i 14 dagar tillsammans med glukos (druvsocker). Försökspersonerna bar bland annat en glukosmätare som registrerade deras blodsocker dag som natt, och forskarna samlade bakterieprover från mun och från avföring.

Det visade sig att alla fyra sötningsmedlen orsakade förändringar i bakterieflorans sammansättning. De som ätit sukralos och sackarin fick även sämre glukostolerans på grund av lägre insulinutsöndring.

Man provade också att föra över tarmbakterier från de försökspersoner som fick störst försämring till möss, och de utvecklade då samma störning i sin glukostolerans. Det gjorde däremot inte de möss som fått tarmbakterier från försökspersoner som inte fått sötningsmedel.

Källa: Cell, september 2022

Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att...

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Den nyzeeländska manukahonungen utvinns från nektar från manukaträdets blommor och innehåller det unika ämnet metylglyoxal som är en viktig del i honungens antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Manukahonung används ofta för att behandla sår, infektioner...

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Många vuxna med typ 2-diabetes visade sig lida av ett tillstånd som kallas ”dold hunger”, enligt en ny sammanställning av internationella forskningsdata från 132 olika studier. Det här tillståndet innebär att kroppen får i sig tillräckligt med energi, men inte alla de...