Artiklar

Västerländsk kost ökar förekomst av elaka bakterier ‒ kan bidra till tarmcancer

14 okt, 2022 | Kost

Kolibaktin-tillverkande tarmbakterier misstänks bidra till cancerutvecklingen

Man har länge känt till att den typiska västerländska kosten med mycket socker, processat rött kött och raffinerade spannmål ökar risken för tjocktarmscancer. Nu har en amerikansk forskargrupp hittat en möjlig förklaring till kopplingen. Tumörer i tarmen innehåller bakterier som tros bidra till utvecklingen av cancer. E. coli är en vanlig bakteriefamilj som finns hos alla människor, men vissa E. Coli-stammar tillverkar giftiga ämnen, till exempel kolibaktin, som kan orsaka mutationer i våra gener. Mutationerna kan i sin tur kan ge upphov till cancerceller.

Forskarna undersökte vilka bakterier som fanns inuti tjocktarmstumörer från tusen patienter och analyserade samtidigt patienternas kosthållning. Ju större andel av patienternas kost som bestod av västerländska livsmedel, desto större mängder kolibaktin-tillverkande tarmbakterier fanns inuti deras tumörer. Detta misstänks ha bidragit till cancerutvecklingen och fynden lägger grunden för fler studier om kost, tarmflora och cancer.

Källa: Gastroenterology, juni 2022

Annie Pettersson

Fler artiklar på samma tema:

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

Samband mellan lungcancer och socker i kosten

I traditionell vård brukar lungcancer inte ses som en kostrelaterad sjukdom. Men i en ny studie bestämde sig forskarna för att fokusera på glykogen, den form av glukos som kroppen använder för att lagra socker i lever och muskler. Det är känt sedan tidigare att...

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Manukahonung kan ha anticancereffekt

Den nyzeeländska manukahonungen utvinns från nektar från manukaträdets blommor och innehåller det unika ämnet metylglyoxal som är en viktig del i honungens antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Manukahonung används ofta för att behandla sår, infektioner...