Artiklar

D-vitamin minskade inte risken för hjärt- och kärlsjukdom

26 apr, 2022 | Näring

Forskning om D-vitamintillskott har gett blandade resultat

D-vitaminbrist har i otaliga studier kopplats till ökad risk för en lång rad sjukdomar. Forskning om D-vitamintillskott har dock gett blandade resultat. Ett finskt forskarlag rekryterade 2 500 män och kvinnor över 60 respektive 65 år. Genomsnittet av deltagarnas D-vitaminnivåer i blodet var 75 nmol/L vid studiens start. De delades in i tre grupper: en kontrollgrupp som inte fick något tillskott, en grupp som fick 40 mikrogram och en som fick 80 mikrogram D-vitamin per dag. När fem år hade gått hade D-vitaminnivåerna ökat till ett medelvärde på 100 nmol/L hos deltagare som fått 40 mikrogram D-vitamin per dag, och till 120 nmol/L hos de som fått 80 mikrogram per dag. När författarna jämförde hur många som drabbats av cancer eller hjärt- och kärlsjukdom såg man ingen skillnad mellan placebo eller de som fått låg eller hög dos av D-vitamin.

Vissa experter anser att D-vitamin bör ges tillsammans med magnesium och K-vitamin, vilket inte gjordes i denna studie.

Källa: American Journal of Clinical Nutrition, jan 2022

Annie Pettesson

Fler artiklar på samma tema:

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

En grupp amerikanska och australiska forskare har granskat en lång rad studier om hur tillskott av näringsämnen som omega-3, magnesium och n-acetylcystein (NAC) kan skydda hjärnans nervceller efter en hjärnskakning eller liknande skada. I en översiktsartikel som...

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Trötthet är vanligt hos personer med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). För en del kan tröttheten förklaras av brist på näringsämnen som järn och D-vitamin eller låg ämnesomsättning. Men för en stor grupp kvarstår tröttheten utan någon tydlig förklaring. Nu visar en...

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

B1-vitamin i kosten påverkar goda tarmbakterier

Skapade högre nivåer av butyrat, en fettsyra med hälsosamma effekter I en japansk studie undersökte man förhållandet mellan tarmbakterier och B1-vitamin även kallad tiamin. Forskarna tog avföringsprover på 257 studiedeltagare och studerade näringsinnehållet i deras...