Artiklar

Manukahonung kan ha anticancereffekt

21 maj, 2025 | Kost

Den nyzeeländska manukahonungen utvinns från nektar från manukaträdets blommor och innehåller det unika ämnet metylglyoxal som är en viktig del i honungens antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Manukahonung används ofta för att behandla sår, infektioner och magbesvär, och inom forskningen har man börjat undersöka om den också kan vara till hjälp i behandling av cancer. I en ny spännande studie har man undersökt honungens effekt på östrogendriven (ER-positiv) bröstcancer, som är den vanligaste typen av bröstcancer. Forskare testade en lösning med olika koncentrationer av honungen både på cellodlingar och på möss och upptäckte att den stoppade cancercellerna från att växa genom att framkalla apoptos. Apoptos är en form av programmerad celldöd som kroppen använder för att göra sig av med skadliga eller onödiga celler.

Doseringen spelade roll – högre koncentration av honung gav bättre resultat. Forskarna jämförde också hur honungen påverkade både cancerceller och friska celler och såg att de friska cellerna inte påverkades negativt. I testerna på möss (som fick i sig lösningen via oral sondmatning) såg de att manukahonungen minskade tumörtillväxten med hela 84 procent utan att skada friska celler. Som placebokontroll använde de en vanlig sockerlösning. Det visade sig också att honungen förbättrade effektiviteten hos befintliga bröstcancerbehandlingar, som tamoxifen, när de användes samtidigt.

Det behövs förstås göras försök på människor innan man kan dra några slutsatser om manukahonungens eventuella roll i behandlingen av cancer, men enligt forskarna ger de här fynden hopp om att man i framtiden ska kunna utveckla ett naturligt, mindre skadligt alternativ till vanliga cellgifter.

Källa: Nutrients. 2024 Jul 22;16(14):2369.

Helene Sandström

Fler artiklar på samma tema:

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Många vuxna med typ 2-diabetes visade sig lida av ett tillstånd som kallas ”dold hunger”, enligt en ny sammanställning av internationella forskningsdata från 132 olika studier. Det här tillståndet innebär att kroppen får i sig tillräckligt med energi, men inte alla de...

Rå vitlök – ett enkelt knep för bättre hjärthälsa?

Rå vitlök – ett enkelt knep för bättre hjärthälsa?

En ny påminnelse om hur bra rå vitlök kan vara för hjärt-kärlhälsan kom nyligen genom en forskningsöversikt som publicerats i Frontiers in Nutrition. Data analyserades från 22 studier – tolv kliniska försök, sju randomiserade kontrollerade studier och tio...

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Socker ökade biologisk ålder trots nyttig kost

Tillsatt socker i kosten verkar öka vår biologiska ålder även om vi äter nyttigt i övrigt. Det visar en ny studie där man har undersökt sambandet mellan kostvanor och biologisk ålder hos 342 medelålders kvinnor. Enligt resultaten kunde en näringstät...