Artiklar

Intag av fettsyror påverkar astmasymtom

20 apr, 2020 | Kost, Näring

Barn får mindre besvär av astmasymtom med intag av omega 3 fettsyror.

En ny studie visar att barn med högre intag av den antiinflammatoriska fettsyran omega 3 hade mindre allvarliga symtom på astma när de utsattes för kända luftburna astmatriggers.

BarnAstma.jpg

Barn med högre intag av omega 6-fettsyror, som driver på inflammation, hade värre och allvarligare symtom samt högre nivåer av en typ av vita blodkroppar som förknippas med inflammation, neutrofiler. Omega 3-fettsyror finns bland annat i fet fisk och vissa nötter. Omega 6-fettsyror finns i vegetabiliska oljor och vissa nötter och frön. I denna observationstudie deltog 135 barn i åldrarna 5–12 år med astma.

I en annan studie tittade forskarna på kopplingen mellan intag av fisk, som innehåller mycket av de antiinflammatoriska omega 3-fettsyrorna, intag av omega 6-fettsyror och astma. 642 personer deltog i studien. Forskarna fann att ett högt intag av den typ av omega 3 som finns i fisk minskade risken för astma och astmaliknande symtom med 62 procent. Samtidigt fann man att ett högt intag av omega 6-fettsyror från vegetabiliska oljor ökade risken med 67 procent. En av forskarna förklarar att bevisen för att de inflammatoriska omega 6-fettsyrorna triggar astma är starkare än att omega 3-fettsyrorna skyddar.

Källa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, mars 2019 och International Journal of Environmental Research and Public Health, mars 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190329075925.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190319100746.htm

Fler artiklar på samma tema:

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

En grupp amerikanska och australiska forskare har granskat en lång rad studier om hur tillskott av näringsämnen som omega-3, magnesium och n-acetylcystein (NAC) kan skydda hjärnans nervceller efter en hjärnskakning eller liknande skada. I en översiktsartikel som...

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Trötthet är vanligt hos personer med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). För en del kan tröttheten förklaras av brist på näringsämnen som järn och D-vitamin eller låg ämnesomsättning. Men för en stor grupp kvarstår tröttheten utan någon tydlig förklaring. Nu visar en...

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Diabetes och dold hunger — vanligt med brist på viktiga näringsämnen

Många vuxna med typ 2-diabetes visade sig lida av ett tillstånd som kallas ”dold hunger”, enligt en ny sammanställning av internationella forskningsdata från 132 olika studier. Det här tillståndet innebär att kroppen får i sig tillräckligt med energi, men inte alla de...