Artiklar

Betakaroten och A-vitamin bra för hjärt-kärlhälsan

6 jul, 2021 | Funktionsmedicin

Omvandlingen av betakaroten till A-vitamin minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol i blodet

morötter.jpg

Betakaroten är ett ämne som kallas för provitamin A eftersom det omvandlas till A-vitamin i kroppen. Tidigare studier har visat att omvandlingen av betakaroten till A-vitamin minskar nivåerna av ”dåligt” kolesterol i blodet, och därför anses betakaroten kunna minska risken för plackbildning i blodkärlen. I två olika studier tittade forskare på effekten av betakaroten på hjärt-kärlhälsan.

Det visade sig att ett enzym som kallas BCO1 (betakarotenoxygenas 1) var avgörande för hur mycket betakaroten som omvandlades till A-vitamin. Hur aktivt BCO1 är styrs av en persons gener. Det betyder att de som bildar ett mindre aktivt enzym kan ha sämre förmåga att omvandla betakaroten till A-vitamin än andra.

Den första studien där man tittade på blodprover och dna från 767 vuxna personer visade att deltagare med mer aktivt BCO1, och därmed högre nivåer av A-vitamin, hade lägre kolesterolnivåer. I en uppföljande musstudie såg man att möss som fick betakaroten hade lägre nivåer av ”dåligt” kolesterol (icke-HDL-kolesterol) och hade mindre  plack i sina blodkärl. Ju högre nivåer av A-vitamin, desto lägre nivåer av dåligt kolesterol och blodfetter frisattes från levern ut i blodet.

Enligt forskarna i de här studierna har upp till 50 procent av befolkningen det mindre aktiva enzymet och behöver få i sig färdigomvandlat A-vitamin från animalier, exempelvis lever och ägg.

Källa: The Journal of Nutrition, december 2020 och Journal of Lipid Research, december 2020

https://www.jlr.org/content/61/11/1491

https://academic.oup.com/jn/article/150/8/2023/5841236

Fler artiklar på samma tema:

Effektivt test förutsäger risken för hjärtsjukdom

Effektivt test förutsäger risken för hjärtsjukdom

Lp(a) och ApoB är två ämnen som ofta har förbisetts i diskussionen om kolesterol, men som kan ge en mer komplett bild av din hjärt-kärlhälsa. Det skrev vi om i Frisk nr 1 – och det får nu stöd i en ny studie från Chalmers och Harvard University. I närmare 60 år har...

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

En grupp amerikanska och australiska forskare har granskat en lång rad studier om hur tillskott av näringsämnen som omega-3, magnesium och n-acetylcystein (NAC) kan skydda hjärnans nervceller efter en hjärnskakning eller liknande skada. I en översiktsartikel som...

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Trötthet är vanligt hos personer med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). För en del kan tröttheten förklaras av brist på näringsämnen som järn och D-vitamin eller låg ämnesomsättning. Men för en stor grupp kvarstår tröttheten utan någon tydlig förklaring. Nu visar en...