Artiklar

Tarmbakterie kan vara bidragande orsak till tjocktarmscancer

1 feb, 2021 | Funktionsmedicin

Studier visar direkt koppling mellan colibactin och de genetiska förändringar som orsakar utvecklingen av cancer i tjocktarmen

iStock-1168179699.jpg

En vanlig typ av bakterier i tarmen hos oss människor kan bidra till utvecklingen av tjocktarmscancer, enligt en ny studie. Forskare har upptäckt att ett giftigt ämne, vid namn colibactin, som utsöndras av en särskild stam av Escherichia coli (E.coli), orsakar unika mönster av skador på DNA cellerna i tarmslemhinnan. Forskarna kallar dessa för fingeravtryck, då de är så speciella. Dessa upptäckter gjordes först på celler, och även i en artificiell tarm, som exponerades för colibactin i ett labb. Därefter undersöktes DNA-sekvenser från fler än 5 500 tumörprover från olika cancerformer hos människor.

De unika fingeravtrycken från colibactin fanns i tumörer från olika cancerformer, men framförallt i tjocktarmscancertumörer. Det visar på en direkt koppling mellan colibactin och de genetiska förändringar som orsakar utvecklingen av cancer i tjocktarmen. Det finns även andra toxiner som utsöndras av tarmbakterier som har liknande effekt och forskning pågår nu för att identifiera dessa. Den här upptäckten kan bidra till att tidigt upptäcka DNA-skador som kan leda till cancer. Forskarna menar att det är viktigt att hitta sätt att minska mängden bakterier som utsöndrar gifter som kan leda till utvecklingen av cancer.

Källa: Nature, februari 2020

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2080-8

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227114543.htm

Fler artiklar på samma tema:

Effektivt test förutsäger risken för hjärtsjukdom

Effektivt test förutsäger risken för hjärtsjukdom

Lp(a) och ApoB är två ämnen som ofta har förbisetts i diskussionen om kolesterol, men som kan ge en mer komplett bild av din hjärt-kärlhälsa. Det skrev vi om i Frisk nr 1 – och det får nu stöd i en ny studie från Chalmers och Harvard University. I närmare 60 år har...

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

Näring kan minska inflammation efter hjärnskada

En grupp amerikanska och australiska forskare har granskat en lång rad studier om hur tillskott av näringsämnen som omega-3, magnesium och n-acetylcystein (NAC) kan skydda hjärnans nervceller efter en hjärnskakning eller liknande skada. I en översiktsartikel som...

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Tiamin + tarmbakterie lindrade kronisk trötthet vid IBD

Trötthet är vanligt hos personer med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). För en del kan tröttheten förklaras av brist på näringsämnen som järn och D-vitamin eller låg ämnesomsättning. Men för en stor grupp kvarstår tröttheten utan någon tydlig förklaring. Nu visar en...